Podorlický VCC > Články > posuzování historické hodnoty veteránů ... zájmové sdružení lidí milujících starou techniku

Posuzování historické hodnoty veteranů

Je zde velmi jednoduše rozebrán stav historického vozidla z pohledu historické hodnoty. A také postup opravy, kdy vozidlo neztrácí historickou hodnotu.

V posledních letech majitelé vozidel přistoupili na myšlenku, že nejen renovované vozidlo je ten pravý veterán. Bylo to dáno navýšením nákladů na renovace a otevření trhu s historickými vozidly. Potenciální kupec je ochoten dát za vozidlo v původním stavu vyšší částku než za vozidlo renovované.

Z pohledu historie jde o kladný posun. Nic není jen bílé a černé. Někteří majitelé historických vozidel považují každé vozidlo za skvost a dobovku. Čím je více rezaté a v provozu, tím větší klenot.

Tržní ceny z historického pohledu

Tržní ceny někdy tyto parametry potírají. Z pohledu historického a skutečné ceny vozidla je zapotřebí tyto informace brát jako jednu z položek, určující finanční náročnost projektu.

Chyby při opravách veteránů

Zastavíme se u chyb, kterých se majitelé veteránů, při jejich opravách, dopouštějí a snižují si do budoucna hodnotu vozidla.

Na závěr každé vozidlo, které se dochovalo a vrátí se do provozu nebo jen na výstavu je přínosem k uchování umu a historie.

Autor: Jiří Červený

Používáme pouze technické cookies pro zajištění správné funkce webu.

Rozumím ×