Podorlický VCC > Články > Úvodní slovo k povídání o veteránech ... zájmové sdružení lidí milujících starou techniku

Úvodní slovo k seriálu článků „Povídání o veteránech”

Co by mělo být povídání o veteránech. Jste členy nebo příznivci Podorlického Veteran Car Clubu.

Někteří z Vás jsou zakládajícími členy, jiní dlouholetí, ti ostatní se tak nějak v průběhu posledních let stali nebo třeba stanou a tím rozšíří naše řady.

V dnešní době už veteránské hnutí není jen o tom nalít benzín, olej a vyrazit. Zároveň nechat se uchvátit jízdou starým autem či motorkou. Dnes jsou silnice přeplněné a provoz je o poznání rychlejší, řidiči nervozní a to vše se přenáší i na pohodu jízdy s veteránem. Nejde už jen tak jet, jak to vozidlu vyhovuje, tak jak bylo konstruováno, ale i tento stařičký nebo starší stroj musí zvládat techniku dnešního provozu. Proto dnes je nutné nejenom nalít benzín, ale i vozidlo a sebe pojistit. Co se týče provozu musí být vše v souladu s předpisy, aby se naše projížďka nestala noční můrou, když nás zastaví policie nebo se nějakým nedopatřením staneme účastníkem nehody.

Toto ssebou přináší věci s tím spojené a nutné. Nyní se na sešlostech moc nebavíme o technice a její historii. Je to velká škoda. Bylo napsáno mnoho odborných knih, jejichž úroveň hodně kolísá a i v elektronickém světě putuje ohromné množství informací, ne vždy jsou pravdivé a odpovídají skutečnosti. Proto je škoda nevyužít znalostí pamětníků, kteří dnešního veterána jako běžnou věc užívali. Pokud se jich nezeptáme dnes, tak již třeba druhá možnost nebude. Ano, u těch letitých se nám může stát, některé věci zopakují několikrát za sebou, ale to nese stáří a také to k němu patří . I mezi tímto si pozorný posluchač najde informace, které jinde nevyčte. A věřte mi jednou si na ně určitě vzpomeneme.

Chci v našem klubu znovu rozpovídat členy o svých zkušenostech s opravami, renovacemi či provozem . Dát jim možnost pochlubit se, co ve svých dílnách a garážích tvoří, co se jim povedlo. Ti odvážnější z nás budou moci upozornit i na věci, které se jim nepovedly a to není jednoduché. Pomůže to ostatním vyvarovat se chyb, kterými si již někdo prošel.

Dále je tu historie jednotlivých značek, firem, nejen těch slavných, tu bychom si mohli připomenout. Pro někoho to bude nošení dříví do lesa, pro někoho oživení nebo rozšíření znalostí. A nakonec je tu legislativa, která nás obklopuje a stále se vyvíjí a mění.

Nyní už víte, kam a o čem by se naše povídání o veteránech mělo ubírat a jestli se chytne nebo ne, již bude záležet jen na Vás, našich členech. My se budeme učit připravovat témata a vy se budete učit nám pomáhat. Učený z nebe nepadá a kde je vůle, tam za rohem čeká úspěch.

Autor: Jiří Červený

Používáme pouze technické cookies pro zajištění správné funkce webu.

Rozumím ×